Naturligvis Paleo

Svineknoke med braiserte grønnsaker

Svineknoke er en klassisk, smakfull og billig råvare som legger grunnlaget for en fantastisk middag! Sammen med braiserte grønnsaker har du garantert en suksess som alle vil like.

Svineknoke er en av flere stykningsdeler som på urettferdig vis har blitt glemt eller nedprioritert av de fleste idag, og man går ofte for svinefilet eller koteletter istedet. Men da kan jeg fortelle deg at svineknoke er noe av det mest smakfulle kjøttet fra grisen, og det er overraskende lett å lage.

Svineknoke med braiserte grønnsaker

Svineknoke – mat som lager seg selv

Det eneste som virkelig kreves av svineknoken er god nok tid til å la den stå og godgjøre seg i ovnen. Derfor passer denne retten perfekt å lage i helgen når du vil gjøre noe annet samtidig som maten lager seg selv – for eksempel gå tur.

Denne oppskriften på svineknoke med braiserte grønnsaker er så enkel som den kan få blitt. Her er det ingen fancy ingredienser du må lete land og strand etter – og resultatet blir fantastisk godt med kun de enkle smakene fra saftig kjøtt, sprø svor og ekstra smakfulle grønnsaker.

Personlig er jeg opptatt av at kjøttet jeg spiser kommer fra dyr som har levd et godt liv. For en stund siden kjøpte jeg kjøtt fra Skyrudsmoen som avler opp frilandsgris. Det har gitt mye svinekjøtt i fryseren i form av mange forskjellige stykningsdeler – blant annet denne svineknoken.

Braiserte grønnsaker – hva er det?

Braisering kommer fra et fransk ord som beskriver en matlagningsteknikk der man først bruner råvarene på høy temperatur for deretter å senke temperaturen, tilsette litt væske og la det hele putre videre i en gryte med tett lokk. Strengt tatt skal gryten stå i ovnen for at det skal kunne kalles braisering, men du kan oppnå like bra resultat ved å la gryten stå og putre på stekeplaten en liten stund. Resultatet blir smakfulle og kjempegode grønnsaker.

Oppskrift på langtidsstekt svineknoke med braiserte grønnsaker

svineknoke-braiserte-gronnsaker

Slik lager du langtidsstekt svineknoke:

Til 2-3 personer

 • 1 svineknoke med svor (ca. 1 kg)
 • Salt
 • Vann
 1. Tørk av svineknoken med en ren klut eller papir. Skjær striper nedover i svoren på langs med knoken, med ca. 1 cm mellomrom mellom stripene. Her er det viktig å bruke en skarp nok kniv. Pass på at du skjærer gjennom svoren, men ikke ned i kjøttet under.
  Svorkutting Svineknoke
 2. Gni knoken og svoren godt inn med grovt salt – ca. 3 ss. Gni saltet godt ned i stripene i svoren også. OBS! Bruker du ferdig røkt eller saltet svineknoke trenger du ikke gni den inn med salt.
  Saltet svineknok
 3. Legg knoken i en ildfast form. Hell vann i bunnen slik at det dekker ca. 1 cm oppover kanten i formen.
 4. Stek knoken ved 160 grader i fire timer. Hvis vannet fordamper helt underveis, hell på litt mer vann.
  Svineknoke i ovn
 5. Etter fire timer heller du stekeskyen fra den ildfaste formen over i en skål eller bolle, den skal brukes senere når du lager de braiserte grønnsakene.
 6. Skru ovnen opp til 225 grader og stek videre et kvarters tid, til svoren er sprø. Blir ikke svoren sprø kan grillfunksjonen på ovnen være til hjelp – men pass på så den ikke blir brent!
 7. Ta deretter svineknoken ut av ovnen og la den hvile litt uten tildekning før servering.
  La svineknoken hvile

Slik lager du braiserte grønnsaker:

Til 2-3 personer

 • 3 gulrøtter
 • 1/2 sommerkål /hvitkål eller spisskål
 • 1 bok choi (kan droppes)
 • 1 fennikel
 • 1 chili
 • Olivenolje eller smør til steking
Grønnsaker til svineknoke
 1. Rens gulrøttene og skjær de i mellomstore biter. Skjær fennikel, kål og bok choi i kvarte deler slik at de henger sammen i bunnen/stilken. Kutt av stilken på chilien og del den i to, tvers over. Den skal gi smak til resten av grønnsakene, men ønsker du å spise chilien også kan du kutte den i mindre biter.
 2. Varm opp olje i en gryte og stek gulrøttene i et par minutter. De kan gjerne få litt farge. Tilsett chili, deretter ca. 1 dl stekesky fra svineknoken og eventuelt litt ekstra vann. Sett lokk på gryten og braiser gulrøttene et par minutter.
  Hell kraft over til grønnsakskjele
 3. Varm olje i en stekepanne og stek kvarte fennikel på skjæreflatene slik at de får litt farge. Ha de over i gryten med gulrøttene og sett lokket på.
  Stekte fenikkel
 4. På samme måte steker du også kålen og bok choi, og har de deretter over i gryten.
  Grønnsaker Braiserte
 5. Braiser et par minutter, så er grønnsakene klare til servering.
 6. PS: Hvis du ønsker kan du helle skyen som grønnsakene har blitt braisert i over i en ny kjele og lage saus med denne kraften som base. Jeg syntes ikke det var nødvendig siden både kjøttet og grønnsakene var så saftige, og brukte istedet bare litt av skyen som saus.

Bon appétit!

svineknoketallerken

Har du spørsmål til oppskriften eller tips på hvordan du lager svineknoke skriv de gjerne i kommentarfeltet under.

9 kommentarer

Kommentarfeltet er nå stengt
 1. Mari :)

  Takk for god og presis oppskrift, fant via denne siden ut at man kan gjøre mer med en svineknoke enn å lage suppe, selv om jeg kjempeglad i det 🙂 skal lage denne oppskriften i morgen, gleder meg.

  1. Ida

   Hei Mari! Så hyggelig å høre 🙂 Håper maten smakte og at du fikk lyst til å lage det flere ganger 🙂

   1. Mari

    Hei! Det ble en kjempehit her hjemme! Men jeg lurer på om det er mulig å øa den steke lenger på lavere temperatur, dem begynte å eksplodere inni ovnen og sprutet fett over alt, regner med at det kanskje ble litt for varmt? Har veldig lyst til å lage det flere ganger, men helst uten å vaske ovnen i to timer etter hver gang 🙂

   2. Ida

    Hei! Godt spørsmål, jeg har opplevd samme problemet selv. Det kan kanskje hjelpe å steke den lenger på lavere temperatur ja 🙂 Ellers kan du prøve å legge litt matpapir over…Jeg har ikke prøvd det selv enda, men vil tro at temperaturen holder seg lik uten av det blir damp under papiret, og at svoren allikevel vil bli sprø da. Jeg må prøve det neste gang, forhåpentligvis finner vi en metode for å unngå så mye søl i ovnen 🙂

 2. Mari

  Takk, skal prøve å senke temperatur neste gang og se, ble nok bare litt for varmt for den og det er jo mye fett der så da har jeg lært av det haha. Matpapir er jo også en idé, det må jeg skrive ned, takk for tips 🙂

  1. Ida

   Bare hyggelig 🙂

 3. Geir I

  Her er det et viktig forhold som ikke beskrives, nemlig salt… En ferdig saltet svineknoke må trekkes i vann, eller vannes ut før den går i stekeovnen. Vanlige svineknoker fra Gilde er så salte at du våkner med krøllete tær om du spiser en god porsjon av dette. Tro meg, jeg har prøvd. Foruten det er råvaren noe av det fineste og enkleste å lykkes med!

 4. Nils Arne Haldorsen

  Skal prøve denne oppskriften i dag.

 5. Mormor

  Fant denne oppskriften pga at mannen min hadde kjøpt feil knoke, dvs. uten salt. Jeg hadde ovnen på 140 grader, det ble helt perfekt, ikke noe fettsprut. La på en halv time på steketiden for sikkerhets skyld, den sklei av bena så lett som bare det. Nydelig mat!