Naturligvis Paleo

Hjemmelaget knekkebrød med rosmarin og timian

Med hjemmelagde knekkebrød på kjøkkenet kan du lett fikse et sunt, godt og mettende måltid.

Selv synes jeg det er supert å kunne ta meg noen knekkebrød med masse godt pålegg til frokost eller lunsj.

Denne oppskriften gir deg knasende gode og sprø knekkebrød! I tillegg har jeg brukt noen enkle triks for å gjøre de mer magevennlige og lettfordøyelige, som du også kan lære.

Hvorfor lage knekkebrød selv?

Fordelene med å lage knekkebrød selv er at det er godt, billig og veldig enkelt. I tillegg kan du bruke de ingrediensene du er mest glad i, og prøve deg frem til din favoritt.

For eksempel synes jeg det er veldig godt med knekkebrød laget av frø, nøtter og ulike urter.

En av mine favoritter nå om dagen er frøknekkebrød med rosmarin og timian. I tillegg til å være kjempegode har de har ingen raske karbohydrater, er uten korn, gluten og melk, og er lettfordøyelige for magen.

De gir deg gode næringsstoffer som sunne fettsyrer, proteiner, mineraler og fiber.

Knekkebrød med makrell og egg

Her får du oppskriften:

Frøknekkebrød med rosmarin og timian

 • 50 gram linfrø
 • 100 gram sesamfrø
 • 100 gram gresskarkjerner
 • 100 gram solsikkefrø
 • 1 ts salt
 • 1 ss Vita Biosa (kan sløyfes)
 • 5 dl vann
 • 3 ss mandelmel
 • 1 ss fiberhusk eller psylliumfrø
 • 1 ts tørket rosmarin
 • 1 ss fersk timian (eller 1 ts tørket)
Hjemmelaget Knekkebrød Ingredienser

1. Jeg pleier å kjøre linfrøene til et grovt mel i en blender, men det er ikke nødvendig hvis du ikke føler for det. Jeg synes jeg tåler linfrø bedre hvis jeg lager mel istedet for å spise de som hele korn. Men de som ikke har sensitiv mage kan nok like fint spise de som hele frø 🙂

Hjemmelaget Knekkebrød Blanding

2. Bland sammen sesamfrø, gresskarkjerner, solsikkefrø og linfrø i en bolle. Tilsett 5 dl vann og 1 ts salt og rør rundt. La dette helst stå i 8-12 timer, for eksempel over natten.

Hvorfor bløtlegge frø og nøtter?

Å bløtlegge frøene i vann og salt er lurt fordi antinæringsstoffer som finnes i frøskallet da blir brutt ned. Selv om frø og nøtter har et høyt næringsinnhold kan det være vanskelig for tarmen å ta opp proteiner og mineraler før vi nøytraliserer disse antinæringsstoffene. Antinæringsstoffer er forsvarsmekanismen til korn, nøtter, bønner og frø, og beskytter mot stråling fra solen, insekter og mugg. Det mest kjente antinæringsstoffet i frø, nøtter og korn er fytinsyre. Fytinsyre binder seg til og hindrer opptak av kalsium, sink, magnesium og jern fra maten vi spiser.

3. Jeg pleier å tilsette vann og salt, og la røren stå over natten. I det siste har jeg også begynt å tilsette 1 ss Vita Biosa til røren.

Vita Biosa Hylleblomst

Vita Biosa er en melkesyregjæret drikk med innhold av økologiske krydderurter. Vita Biosa inneholder et mangfold av melkesyrebakterier, og bidrar til å bryte ned antinæringsstoffer, for eksempel fytinsyre, som ligger i skallet på korn, frø og nøtter. Ved å tilsette Vita Biosa, eplesidereddik eller molkosan kan knekkebrødene bli lettere å fordøye, og vi kan ta opp mer næring fra maten.

Etter bløtlegging:

4. Dagen etterpå tilsetter jeg mandelmel, fiberhusk og urter til røren og lar det stå og svelle i ti minutter.

Fiberhusk og Mandelmel
Knekkebrød Rosmarin

Hva er fiberhusk?

Fiberhusk er finmalte frøskall fra psyllium, og er naturlig fritt for gluten. Fiberhusk brukes ofte i glutenfri bakst fordi det binder væske og sveller, og gir deigen en smidig konsistens.

5. Finn frem fire bakeark og legg to av de ved siden av hverandre på kjøkkenbenken.

6.Risle over litt olivenolje på de to bakearkene og legg et ark oppå hver av de. Press oljen utover mellom arkene. Fjern deretter det øverste bakearket og legg det til side.

Les også: Alt du trenger å vite om olivenolje

Bakepapir med olivenolje
Bakepapir Olje Smurt Ut

7. Del deigen i to, og fordel på de to bakearkene. Legg det andre bakearket med olje oppå deigen igjen, og press deigen ut mellom arkene.

Knekkebrød Deig

8. Bruk deretter kjevle for å få rulle deigen jevnt og tynt mellom bakearkene.

Kjevle Knekkebrød

9. Fjern det øverste bakearket, og overfør det nederste arket med den utkjevlede deigen til et stekebrett.

Fjern Bakepapir
Knekkebrødmasse til stekeplate

10. Stek knekkebrødene på varmluft, 160°C i 30-40 minutter. Et lurt tips er å ta ut brettet etter 15 minutter og rute opp med pizzaskjærer, så blir det veldig enkelt å knekke bitene fra hverandre når knekkebrødene er ferdig stekt.

Knekkebrød inn i ovn
Knekkebrød Ferdig Stekt

Det er viktig at du steker de til de er helt tørre og sprø, for å hindre mugg etterpå.

Bryt av knekkebrød

Knekkebrødene passer både som frokost, lunsj eller mellommåltid. Helst med masse godt pålegg! Er også ypperlig å servere til suppe.

Hjemmelaget Knekkebrød Ferdig

Her er et bilde jeg la ut på Instagram (følg meg her) med egg og ost.

Lykke til og håper det smaker! 🙂

13 kommentarer

Kommentarfeltet er nå stengt
 1. Aase

  Hei. Jeg lurer på om du bruker toppa eller strøkne skjeer i oppskriften. Min ble veldig bløt.

  1. Ida

   Hei Aase 🙂
   Hvis du opplever av den blir for bløt kan du prøve å tilsette litt mer fiberhusk (ca. en ts). Det burde hjelpe til å gjøre den fastere. Eller bruke litt mindre vann. Til oppskriften brukte jeg strøkne skjeer. Håper det blir bra! 🙂

 2. Marianne Oftedahl

  Hei
  Mye interessant og spennende å lese på bloggen din!
  Når det gjelder knekkebrødene så lurer jeg på om du bløtlegger linfrøene før eller etter knusing? Og skyller du frø/nøtter etter bløtlegging?
  Mvh Marianne

  1. Ida

   Takk for det, Marianne 🙂
   Jeg bløtlegger linfrøene etter at jeg har knust de med stavmikseren, sammen med de andre ingrediensene. Når jeg lager knekkebrød skyller jeg ikke frøene/nøttene etter bløtlegging 🙂

 3. Ina

  Hvordan oppbevarer du knekkebrøene?

  1. Ida

   I en tett boks 🙂

 4. SK

  Hvordan stavmikser bruker du? Den ser kraftig og effektiv ut som kan knuse såpass små frø ?

  1. Ida

   Hei 🙂 Jeg bruker stavmikser fra Bamix. Er veldig fornøyd med den 🙂

 5. Irene Lundqvist

  Hej! Läste med stort intresse om blötläggningen – som jag i och för sig kände till lite grann eftersom jag har en matbok av Sanna Ehdin som är doktor i immunologi här i Sverige och har forskat i biomedicin med samma tankegångar som du. jag blev jätteintresserad av ditt fröknäckerecept som jag ska prova så snart jag hinner. Jag har gjort fröknäcke tidigare med majsmjöl som en av ingredienserna förutom frön men det är så mycket olja i det receptet att det blir väldigt mycket kalorier som jag egentligen inte vill ha från brödet. Ett sådant här recept skulle jag aldrig komma på själv. Är supertacksam att jag läste artikeln. Blev tipsad av en kusin i Norge. 🙂 Ser fram emot fler spännande läsupplevelser!! Ha det gott!

  1. Ida

   Hei Irene ?
   Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding, det setter jeg stor pris på å høre. Håper du blir fornøyd med knekkebrødene!

 6. Eva

  Hei! Jeg lurer på: du skrive at frøene bløtlegges… betyr det at du siler i fra vannet etter bløtleggingen? En ting til: for oss som ikke er glutensensistive etc – kan man erstatte kostbar fiberhusk og mandelmel med… hvetemel eller surdeigsstarter, tro? vil det være nok til at knekkebrødene ikke oppløses i hvert enkelt frø etter steking, tro?

 7. Camilla

  Hei Ida!

  Kjempegod oppskrift😊
  Angående bløtleggingen: lar du frøene stå over natten i romtemperatur eller står de i kjøleskapet? Kan det oppstå uønskede bakterier o.l. i røren hvis den står ute i romtemperatur en hel natt?

 8. Sissel

  Hei, disse skal jeg teste, ser kjempegode ut. Bare lurte på steketemperatur og tid i vanlig stekeovn da jeg ikke har varmluft.
  Hilsen Sissel