Du har sikkert hørt kokken si “den gode smaken ligger i kraften”, men kanskje ikke turt å sette i gang med å lage kraft fra bunnen av selv?
God hjemmelaget kraft er i grunn veldig enkelt å lage. I tillegg er kraft svært anvendelig, både som en varmende og næringsrik drikk eller som base i supper, sauser og andre retter. Om du ikke lager kraft regelmessig anbefaler jeg deg å starte i dag!
Tradisjonen med å koke kraft er urgammel, men har i løpet av de siste årene opplevd ny popularitet.
I NYC er det for eksempel trendy å selge kraft i on-the-go kopper, og denne trenden ble virkelig etablert under fjorårets New York fashion week. Rykter sprer seg også om at dette er hemmeligheten mange kjendiser jevnlig drikker for å holde seg sunne, friske og unge.
Mange mener at kraft på flere måter er en ungdomskilde, med sin styrkende effekt på hud, hår og negler. I tillegg inneholder kraft næringsstoffer som kan gjøre underverker for muskler, ledd og fordøyelsen.
Kraft har som sagt eldgamle tradisjoner rundt om i hele verden, men denne historien fra Frankrike er spesielt morsom:
På midten av 1700-tallet var det vanlig for omreisende å ta inn på vertshus for kost og losji når kvelden kom. Ofte serverte verten suppeboller med kraft – kalt restoratifs. Denne praksisen og navnet ga opphav til ordet restaurant: et sted for å gjenopprette helse og velvære.
Kraft inneholder mange næringsstoffer som er viktige for god helse og en sterk kropp. Det er nok ikke uten grunn at man råder om å spise kyllingsuppe eller annen kraftbasert suppe når man er syk.
I mange kulturer og land blir kraft sett på som helbredende mat, fordi det antas å ha så mange gode egenskaper.
For min del har mye av maten jeg lager blitt betydelig bedre etter at jeg startet å bruke hjemmelaget kraft. Før jeg gir deg en oppskrift og fremgangsmåte på hjemmelaget kraft, vil jeg inspirere deg til hvorfor du bør lage det.
Kraft inneholder gelatin som styrker kroppen innenfra
Å få i seg gelatin er fantastisk for kroppen!
Gelatin har lenge vært kjent for sine helbredende egenskaper, og kan virke reparerende og styrkende på:
- Fordøyelsen
- Hud
- Ledd
- Benbygning
- Hjerte og muskler
Men hva er gelatin og hvor kommer det fra?
Når man koker kraft dannes gelatin fra et protein som heter kollagen.
Kollagen er det vanligste proteinet i kroppen vår og er den viktigste bestanddelen i brusk, sener, leddbånd og ben. Kollagen gjør rett og slett at kroppen vår henger sammen!
Når vi koker kraftbein trekkes kollagenet ut fra sitt opphav og blir brutt ned til gelatin, gjennom en prosess som kalles hydrolyse. Gelatin er det som gjør at kraften får gelékonsistens når den avkjøles.
Men hvorfor er gelatin så bra for oss?
Du har helt sikkert hørt at proteiner er kroppens byggesteiner og inngår i alle kroppens celler. Proteiner er bygget opp av en eller flere kjeder med aminosyrer. Proteiner er med andre ord ikke bare proteiner, de er sammensatt på forskjellige måter og varierer i form, størrelse og egenskaper.
Gelatin har en unik sammensetning av aminosyrer som gir anti-inflammatoriske egenskaper.
Gelatin rik på aminosyrene glycin og prolin. Disse aminosyrene har mange viktige oppgaver i kroppen. Blant annet styrker glycin funksjonen til leveren og hjelper kroppen med avgiftningsprosesser. Prolin er viktig for å bygge og styrke cellestrukturer.
Selv om dette er såkalte ikke-essensielle aminosyrer, noe som betyr at kroppen kan lage de selv, så er det likevel mange som har mangler på de aminosyrene som det finnes mye av i gelatin. Dette kan ofte ses i sammenheng med at man har problemer med hud, ledd og sykdommer knyttet til brusk og bindevev.
Gelatin vil med andre ord gi kroppen et mer balansert proteininntak. Spesielt i et vestlig og moderne kosthold der vi ikke lenger spiser noe særlig innmat og gelatinrike matvarer.
Det er ikke uten grunn at gelatin og kollagen lenge har blitt brukt som et tilskudd av både idrettsutøvere og kosmetikk-bransjen. Blant annet brukes det for å reparere og bygge opp kroppens vev.
Kraft er en god og naturlig kilde til gelatin, samtidig som man får i seg mange ekstra næringsstoffer i forhold til å kjøpe rent gelatin/kollagen tilskudd.
Kraft; det ultimate skjønnhetsprodukt?
Kollagen er også en viktig bestanddel av huden, og bidrar til å gjøre huden smidig og myk.
Når hudceller dør og byttes ut er kollagen et viktig element i fornyelsen av huden. Når vi blir eldre produserer vi mindre kollagen, vi får rynker og blir mindre smidige i huden.
Kollagen kan derfor fungere som et bra anti-rynkemiddel og gir viktige byggesteiner til nye hudceller.
Det er derfor ingen grunn til å bruke tusenvis av kroner på dyre kremer eller kosttilskudd med kollagen når man kan lage det perfekte og naturlige anti-aldringsproduktet hjemme til billig penge.
Kraft kan altså være det perfekte all-in-one skjønnhetsproduktet for deg.
Kraft kan styrke fordøyelsessystemet
Kraft gir super næring til hele fordøyelsessystemet, og kan være spesielt bra hvis du har mageproblemer.
Næringsstoffene fra kraft kan normalisere magesyreproduksjonen og styrke og reparere tarmen. Kraft er kjent for å ha såkalte “healing and sealing” egenskaper i tarmen.
En sunn og frisk tarm er veldig viktig for å kunne ta opp næring fra maten og for å hindre sykdommer som alt fra matintoleranser, allergier og fordøyelsessykdommer.
Kraft gir høyere næringsinnhold til maten og mye god smak
Siden kraft er rik på vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner og sunt fett løfter du næringsinnholdet til hele middagen.
Kraft kan brukes som base i supper, alt fra grønnsakssupper til kjøtt- og fiskesupper. Det kan også brukes til sauser og gryteretter.
Fårikål er for eksempel en rett der man får i seg mye god kraft fordi man koker bein, kjøtt og kål sammen i lang tid slik at beina gir fra seg masse god næring til kraften.
Hemmeligheten bak en smakfull suppe eller gryte er en god kraft. Buljongterninger man kjøper i butikken vil dessverre ikke gjøre samme nytten, hverken for næringsinnholdet eller smaken.
I tillegg til at kraft er næringsrik mat for oss mennesker er det fint å kunne nyttiggjøre seg flere deler av dyret utover rent muskelkjøtt. Jeg synes det føles bra og fornuftig å bruke beina fra slaktede dyr til kraftkoking istedet for at de skal bli kastet.
Mange rynker på nesen og tenker æsj når man hører om innmat, blod og bein. Men man skal ikke mange år tilbake før man brukte mye mer innmat og kraft som basis i kostholdet.
Hele dyret ble brukt, og det var både sunn og god mat som ble resultatet av det.
Å koke kraft er enkelt
Nå føler du deg kanskje litt skeptisk og er ikke helt overbevist. Det var hvertfall jeg første gang jeg hørte om kraftkoking. Det ga meg egentlig mest assosiasjoner til fårikål og sodd. Og for meg hørtes ikke fårikål ut som noe jeg hadde lyst til å brase istand med annenhver uke. Det var altså ganske diffust for meg hva kraftkoking innebar.
Heldigvis var jeg nysgjerrig og leste om så mange helsefordeler ved å få i seg kraft at jeg satte igang. Og enklere kan det ikke bli. Det er enkelt fordi kraft så og si lager seg selv etter du har satt over kjelen, og billig fordi kraftbein er billig. Rett og slett.
Slik det alltid er første gang man skal lage noe er det greit med en liten guide og oppskrift.
Slik lager du kraft
Hovedingrediensene i kraft er kraftbein, vann og litt syre (for eksempel eddik eller sitron) i en kjele. Beina man bruker til kraft kan komme fra ulike dyr som storfe, lam, hjort og elg. Man kan også koke kraft på bein fra fugl eller fisk.
Kraftbein kan du få tak i flere steder, for eksempel hos slakteren, i enkelte matbutikker, rett fra bonden eller fra en jeger.
Personlig prøver jeg å få tak i kraftbein fra forskjellige dyr, og fra dyr som har vært friske og sunne. Det vil si at de helst har gått ute og spist gress i stedet for kraftfôr, eller fra ville dyr. Det er fordi dyra blir jo også hva de spiser, og det er ikke vits å lage kraft på bein fra dårlige og syke dyr.
En optimal kraft er rik på gelatin og får derfor gelékonsistens når den avkjøles. I tillegg er det viktig at kraften får stå og koke over lang tid for å trekke ut alle de viktige mineralene og næringsstoffene fra beina.
Ingredienser
- 3 kg kraftbein. Gjerne bein som er rike på brusk.
- ½ dl syre, for eksempel vineddik eller sitron.
- Kaldt vann.
- Grønnsaker, urter og krydder. For eksempel gulrot, løk, sellerirot, pepperkorn og laurbærblad.
Slik gjør du
- Legg kraftbeina i en stor kjele og fyll på med kaldt vann til det dekker beina.
- Ha i syre og la det stå i alt fra 1 time til over natten. Syren gjør at porene i beina åpnes slik at mineralene lettere trekkes ut under kraftkokingen.
- Kok opp. Skum vil komme til overflaten ved oppkok, og dette kan fjernes med en skje.
- Senk temperaturen etter oppkok. La det stå og trekke rett under kokepunktet på omtrent 80 grader.
- Tilsett krydder som for eksempel pepperkorn, urter og oppkuttede grønnsaker. Man kan også lage kraften helt nøytral uten grønnsaker og krydder.
- Hvor lenge kraften skal stå og trekke avhenger av hvilke type kraftbein du bruker.
- Kraft av kyllingbein skal trekke i 4-6 timer.
- Fiskebein skal bare trekke et par timer. Hvis ikke blir det limkonsistens.
- Kraftbein fra dyr som storfe, vilt og lam skal stå 12-72 timer.
Det lange tidsintervallet er gitt fordi det tar minst 12 timer å få et høyt næringsinnhold i kraften – altså at mineraler, gelatin og andre næringsstoffer trekker ut fra kraftbeina og inn i væsken/kraften. Men jo lenger det står, desto mer næring trekkes ut. Kraften kan derfor gjerne stå å trekke opptil 3 døgn (72 timer).
- Etter at kraften har stått så lenge som den skal tar du ut beina og heller av kraften. Du kan også sile kraften hvis du ønsker det.
- La kraften avkjøles før du frysen den ned eller putter den i kjøleskapet.
Når kraften avkjøles dannes det et fettlag øverst. Du kan fryse ned kraften med dette fettlaget, eller du kan fjerne fettet først. Fettet holder seg lenge i kjøleskapet, og kan brukes i matlaging.
Oppbevarer du kraften i kjøleskapet er det best å ikke fjerne fettet på toppen, fordi dette gir et lufttett “lokk” og gjør at kraften holder seg lenger.
For lengst holdbarhet er det best å fryse kraften. Husk bare å ikke fylle glassene for fulle- da risikerer du at de sprekker i fryseren.
Gjerne legg igjen en kommentar dersom du har spørsmål eller ønsker å dele din erfaring med å lage kraft.
Lykke til og god kraftkoking!
104 kommentarer
Kommentarfeltet er nå stengtAlexandra
Hei!
Hvis jeg vil drikke en kopp kraft hver dag, hvordan er det da best å oppbevare? Flere små glass i kjøleskapet eller et stort glass som jeg heller fra? Hvis det legger seg fettlag/gelatinlag på toppen vil jeg «rote» i det hver dag når jeg åpner og heller fra det store glasset. Gjør det noe? Og hvor lenge holder en stort glass i kjøleskap hvis du åpner det hver dag? Har kanskje ikke noe å si at man åpner det hver dag heller..? Jeg er helt ny på dette:-)
Ida
Hei Alexandra 🙂
Jeg pleier å fryse ned kraften i flere glass og oppbevare et glass i kjøleskapet, slik at jeg alltid har noe lett tilgjengelig. Holdbarheten er ikke så lang i kjøleskapet, men jeg synes den holder fint i to-fire dager. Hvis det danner seg et fettlag på toppen holder kraften mye lenger i kjøleskapet, fordi dette fettlaget blir et lufttett «lokk» som beskytter kraften fra å bli dårlig. Jeg pleier å ta av dette fettlaget med en skje før jeg heller fra glasset. Dette fettet kan godt brukes i matlaging.
Håper dette var et nyttig svar og lykke til med kraftkoking! 🙂
Steinar Hunnestad
Jeg pleier å koke kraften inn og fryse den konsentrerte kraften i isterningsposer. Veldig lett å ta ut de terningene du trenger til sauser OL. Har forskjellige typer i fryseren.
Ida
Veldig smart! 😀
Tove
Hei Ida.
For første gang koker jeg kraft i opptil 3 døgn. Men det virker som kraftbein med kjøtt på er bedre enn uten kjøtt. Jeg har kokt mye kraftbein opp igjennom tidene, men aldri så lenge. veldig flott å se hva man kan putte oppi kjelen 🙂 gleder meg til fredag, da er første kjele ferdig 🙂
takk for tips og råd 🙂
Ida
Hei Tove,
Takk for tilbakemelding! Gøy å høre at du eksperimenterer deg fram. Jeg har gjort meg samme erfaring, synes kraften får bedre smak hvis det er kjøtt på beina. Håper den langtidskokte kraften blir god! 🙂
Ingeborg
Har laget denne uten syre i vannet. Ble en veldig god kraft. Skal nå lage en ny porsjon og vil prøve med syre. Skal du helle av vannet med syre i, og ta på nytt vann, når den skal kokes?
Ida
Hei Ingeborg 🙂 Jeg pleier ikke å bytte vannet før jeg koker det opp, og synes ikke at syren (jeg pleier å bruke vineddik) pleier å sette noe smak på kraften. Lykke til med neste kraftkoking 🙂
Tone Møller Børjesson
Jeg begynte i går. Hvor mye kraft skal man drikke hver dag. Ser att det står en kopp, men hva er en kopp? Vil fettet legge seg i årene? Bare lurer da jeg ser kraften er fet. Ser også at man kan ta av fettlaget og bruke det i matlaging. Veldig spennende dette.
Ida
Hei 🙂 Så gøy å høre at du prøver deg på kraftkoking! Det finnes ingen fasit eller generell grense for hvor mye kraft man bør få i seg per dag. Med en kopp mener jeg 1-2 dl, og det tror jeg gir kroppen god daglig næring uten at man overdriver inntaket. Selv får jeg ikke mulighet til å bruke kraft i matlaging eller som drikke hver dag, men skulle gjerne ha gjort det enda oftere enn jeg gjør! Du kan fjerne fettet som legger seg på toppen når kraften er avkjølt hvis du ønsker det. Jeg tror at naturlig mettet fett, slik som dette, er noe mennesker har spist i alle tider og fremmer god helse. I løpet av de siste årene er det kommet mye ny forskning som tilbakeviser at mettet fett fra naturlige og animalske kilder er skadelig. Du kan for eksempel lese denne artikkelen hvis du er interessert i temaet: Forskning.no – Fant ingen sammenheng mellom mettet fett og helseproblemer
Håper svaret mitt var oppklarende og lykke til videre 🙂
daniel jenssen
heisann! fin artikkel. ville bare komme med ett lite tips på slutten her. jeg legger den ferdige kraften i isposer. så kan jeg knekke ut en og en bit som en liten buljong. tenker det vil være lurt for alle som skal ha litt i suppen eller litt til frokosten som tradisjons kost. da er det enkelt og velge mengde og den blir aldri dårlig. 🙂
Ida
Hei, takk for tilbakemeldingen og tipset ditt! Det var veldig lurt 🙂 Jeg har selv opplevd flere ganger at kraften rekker å bli litt for gammel før jeg får brukt opp alt, så dette løser problemet 🙂
Milena
Hei Ida, takk for at du deler kunnskapen din med oss som nettopp har oppdaget kraft!
Det er en ting jeg lurer på som ikke kommer frem av noen kommentarer eller svar. Når du skal drikke kraft, la oss si en kopp, tar du frem 2-3 stk fra ispose for eksempel i en kopp og fyller på resten med vann? Eller skal du ikke tilsette vann i det hele tatt? Jeg ser for meg å drikke 3 isterninger og fylle resten av kopp med vann.? Men det kan være man skal drikke ren kraft uten å blande den med vann i det hele tatt? Med en kopp mener jeg 2dl. 2 dl ren kraft?
Ida
Hei 🙂 Jeg tenker at det kommer litt an på hvor mye smak du ønsker på kraften når du drikker den. Hvis du vil at den skal være mild kan du blande ut med mer vann, men er du glad i smaken av kraft kan du drikke den mer konsentrert. Det viktigste er jo at man synes det smaker godt og gjør godt 🙂 Mitt tips er at du prøver deg frem til hva du foretrekker, og du kan ikke gjøre noe feil. Håper du synes svaret var oppklarende 🙂
Milena
Takk for svaret Ida. Jeg har prøvd meg frem og tror kanskje jeg har funnet riktig dose, etter min smak da.
Ida
Så fint å høre Milena 🙂
Trine H. Vang
Hei. Jeg har laget denne kraften noen ganger nå og jeg kommer til å fortsette med det. Drikker en kopp hver dag. Når jeg har fjernet fettlaget på toppen, er den flytende kraften da fettfri? Kan du si noe om hvilke mineraler og vitaminer kraften inneholder?? Takker så mye for svar? Trine
Ida
Hei Trine 🙂 Så bra at du har fått lyst til å fortsette med å koke kraft. Når du fjerner fettet på toppen blir kraften så og si fettfri ja. Kraftbein har et høyt innhold av mineraler som kalsium, magnesium, kalium og fosfor. Fiskebein inneholder også jod. Ved kraftkoking vil en del av disse mineralene frigjøres og gå over i vannet/kraften. Det er allikevel vanskelig å si eksakt hvor mye mineraler som frigjøres til kraften. For å maksimere utbyttet av mineraler til kraften er det som skrevet i artikkelen lurt å tilsette litt syre (f.eks. eddik eller sitron) til kokevannet. Beinmargen inneholder blant annet vitamin A og vitamin K2. Håper du synes svaret var til hjelp 🙂
Hanne
Hei
Jeg er ivrig kraftkoker av både kjylling og andre dyr og har alltid kraft i frysa. Men jeg forsøker å finne kalori innhold i innkokt kraft som er blitt gelatin. Jeg fjerner allt fettet før frysing, men skulle gjerne visst hvos mange kalorier jeg ca skal tenke pr 100 gram?
Ida
Hei 🙂 Hvor mange kalorier det er snakk om pr 100 gram er jeg ikke helt sikker på, men siden du fjerner fettet blir det minimalt. I følge matvaretabellen er det visst ca. 3 kcal pr 100 gram. Altså svært lite. 🙂
Sol
Hei!- dette var spennande!
Har mi første gryte med kraft på oven . Tenkte når eg las innlegget ditt at når eg kokar fåreribbe til jul, brukar eg å ta vare på krafta og bruke den til potetball. Det eg har lagt merke til etter en dag er at krafta er heilt stiv gele. Så det var fint å lese kva dette egentlig var. Har to spørsmål. Når du skriv trekke»- kva meiner du med det. Kor varmt må vatnet være for at det skal ha effekt. Kan eg sette panna i steikeovnen på lav varme,og event.kor mange grader.
Neste sp.mål: vi har god tilgang på utgangarsau,så det vert nok dei eg kokar kraft på,fordi dei går ute heile året og et minimalt med kraftfor.
Du har ei tid på opptil 72 timar. Er det sauen som skal koke så lenge,og sist; kor du veit at det er ferdig.
Hadde du kunne svart på dette hadde eg vorte superglad!!! Tusen takk
Ida
Hei 🙂
Så hyggelig å høre at du likte artikkelen min, og at du er igang med kraftkoking. Det høres ut som du har tilgang på fantastiske råvarer! Med » å trekke» mener jeg at kraften skal holde en temperatur like under kokepunktet – ca. 90 grader. Det er optimal temperatur for kraftkoking fordi kollagen løser seg effektivt opp til gelatin like under kokepunktet, og man unngår at kraften bobler og koker over. Om man lager kraften ved høyere temperatur slik at det bobler og koker, vil ofte kraften bli uklar og tykk i utseende. Dette skyldes blant annet at fettet emulgerer ved så høy temperatur, men det er ikke farlig. Du kan også sette gryta inn i stekeovnen, og stille temperaturen på 90-100 grader. Bein fra sau bør helst trekke i minst 24 timer for å få trukket ut så mye som mulig av mineraler og andre næringsstoffer. Jeg skriver opptil 72 timer fordi det kan være en fordel å la kraften trekke i flere døgn for å få maksimalt næringsinnhold i kraften. Men for å være helt ærlig vet jeg ikke akkurat hvor stor forskjell det blir på næringsinnholdet om kraften trekker i 24 eller 72 timer. Det er heller ikke noen fasit på når kraften er ferdig. Men en god regel å gå ut fra er at kraften skal trekke i minst et døgn, når det gjelder kraftbein fra vilt, storfe, sau og svin. Når det gjelder bein fra kylling/høne holder det med ca. 6 timer. Håper du synes svaret var oppklarende nok 🙂
Einar Vetvik
Hei Ida,
Jeg har lest din fine artikkel. Jeg har kokt kraft av hjortebein noen ganger, med godt resultat. Kan du svare meg på to spørsmål:
1. Hordan skal forholdet være mellom vannmengde og vekt på beina? Altså – hvor mye vann per kilo ?
2. Jeg har hatt hjortebein liggende i en bod på Verandaen min siden slakten i uken mellom Jul og nyttår. De ligger i en diger plastpose og har hatt samme temperatur som utetemperaturen i Oslo i denne tiden. Den har jo stort sett vært kaldere enn enn kjøleskapstemperatur og tidvis nokså kaldt. Men nå er det jo over 2 mndr siden slakten. Tror du at beina fortsatt kan brukes ??
Ida
Hei Einar,
Takk for tilbakemelding. Jeg pleier å fylle opp med vann så det dekker litt over kraftbeina, så jeg har ikke noe mer eksakt forhold mellom vann og bein enn det 🙂 Når det gjelder ditt neste spørsmål synes jeg det er vanskelig å svare på dessverre. Jeg har ikke nok kunnskap eller erfaring til å vite hvor lang holdbarhet det er på kraftbein som har ligget såpass lenge, til tross for kjølig temperatur. Kanskje du kan spørre en slakter? 🙂
marianne
Hei!
Jeg har kokt kraft for første gang, men den er helt flytende etter avkjøling… vil de si at det ikke er noe gelatin i den?
Ida
Hei,
Ja det tyder nok på at det ikke er så mye gelatin i kraften, eller at det er lav konsentrasjon av gelatin i kraften. Hvis kraftbeina du brukte ikke hadde så mye brusk og bindevev, men var veldig finskåret, kan det gjøre at kraften ikke ble så rik på gelatin. Derfor kan det være en fordel å bruke bein som har mye brusk 🙂
Hera
Hei!
Jeg lurer på om det er mulig for deg å lage en utskriftsvennlig versjon av oppskriftene dine, evt hele blogginnlegget, sånn at vi får med både teori og fremgangsmåte. Vil helst ikke ha med meg pcen på kjøkkenet. 😉
Ida
Hei! Beklager så sent svar. Jeg har ikke mulighet til å få laget det akkurat nå, men skal få det til etter hvert 🙂
lars
Hei!
Takk for gode tips!
Det jeg er litt usikker på er selve koketiden, da jeg nå nærmer meg 48 timer og jeg kan merke at det oftere legger seg en brun skorpe (hinne) på toppen. Kraften har trukket rett under kokepunktet under hele prosessen. Er det et tegn på at det ikke skal trekke lenger?
Jeg har 2kg oksehale, 1kg margbein og 1kg kraftbein oppe i kasserollen.
Kan kjøttet og selve kraften bli dårlig eller ødelagt, dersom man lar det trekke for lenge og kan man spise kjøttet når det har ligget så lenge?
Ida
Hei Lars 🙂 Jeg har også opplevd at det blir en slik skorpe på toppen når jeg koker kraft, men har ikke tatt det som et dårlig tegn. Jeg er ikke helt sikker på hva det kommer av, men kanskje det er fordi kraften blir stående så lenge uten å røres i og da dannes det en hinne pga en liten temperaturforskjell mellom kraften og luften over.
Jeg har ikke testet å koke kraften lenger enn 2-3 døgn, og er usikker på hva øvre grense er. Kanskje smaken ikke blir så god hvis kraften står mye lenger enn dette. Beina vil jo bare løses mer og mer opp desto lenger det står. Jeg ser ingen grunn til at kjøttet ikke skal gå an å spise.
Elisiv Sørensen
Hei , takk for fin og lærerik side 🙂
Jeg lurer på hvor mye kraft man bør drikke pr. dag for å oppnå helse effekt , – og hvor lang tid tar det før man ser resultat feks på neglene – at de blir sterkere ?
Det finnes også et kost tilskudd MyoColagen i pulverform som kan tilsettes grøt og brød deig m.m. Er den bra ?
Hilsen Elisiv
Ida
Hei Elisiv! 🙂
Det er litt vanskelig å komme med en eksakt anbefaling over hvor mye kraft man burde få i seg daglig, det kommer helt an på næringsinnholdet i den og hvor konsentrert den er. Men hvis du får i deg litt (ca.1-2 dl) hver dag er det sikkert veldig fint for helsa. Selv får jeg ikke til å bruke kraft daglig, men noe er bedre enn ingenting. Og alt med måte så klart, det er få ting som er sunt å få i seg altfor store mengder av.
Kollagentilskudd er populært, men selv har jeg ikke brukt det så mye. Har hørt positiv omtale av MyoColagen, men har ikke erfaring med det selv.
Hilsen Ida 🙂
Signe
Hei😃 Koker kraft av hjortebein nå, men hvordan gjør du dette med tid? Eg skal på jobb i morgo, og blir vekke heile dagen, litt usikker på om eg kan ha den stående i ovnen hele dagen.. Har dessverre ingen wonderbag😕 Men kan en evt avkjøle og la Stå i kjøleskapet til imorgo kveld, eller tenker du at dette er dumt?🤔😊 Hva ville du ha gjort?
Ida
Hei Signe! Hvis du ikke føler deg komfortabel med å ha kraften i ovnen hele dagen (60-70 grader), kan du skru av plata/ovnen når du drar på jobb for deretter å skru på når du kommer hjem igjen, og gi kraften et oppkok. Kraften holder seg ganske varm i de timene du er borte vil jeg tro, så det ville jeg ha gjort. Når kraften er ferdig er det lurt å prøve å avkjøle den relativt raskt for å hindre vekst av bakterier. Dette har ikke jeg vært så flink til, men leste det nylig. Så det kan være lurt å sette den ferdige og silte kraften i et kaldt vannbad for å sikre rask nedkjøling før man fryser den. Lykke til 🙂
Signe
Topp😃👍 Nå skal det kokes kraft👍
Silje
Pakk gryta inn i ei dyne eller et pledd! 🙂
Ida
Takk, det er et supert tips ja! 🙂
SHJ
Hei og tusen takk for flott innlegg , gjærer det noe om man tar av varmen å koker så igjen ?
Ida
Hei! Det skal gå bra så lenge man ikke lar kraften stå altfor lenge avkjølt i romtemperatur. Jeg har flere ganger skrudd av varmen på kvelden når jeg har gått å lagt meg, og deretter kokt opp igjen på morgenen. Det har gått fint. Jeg vet dessverre ikke hva som er «grensen» for hvor lenge den kan stå slik før man risikerer bakterievekst osv.
Liv Janne
Hei,mye nytting info her. Fikk i dag tak i bein fra elg. Vasket ordnet og hev på kokeplaten . I det det kokte opp kom jeg på at det skulle stått noen timer/ over natten. Auda. Forringes kraften/effekten ? Fant ut at jeg bare måtte fortsette trekkingen og heller gjøre bedre neste gang. Skal få stå til søndag 😀
Ida
Hei! Det er ikke nødvendig at beina må stå i vann før du koker opp, så kraften du laget ble sikkert veldig bra! Poenget med å la kraftbeina stå i vann med litt eddik eller syre noen timer før du koker opp er at mineraler og næringsstoffer litt lettere kan trekke ut i kokevannet. 🙂
Tora
Hei,
jeg prøvde å koke kraft for første gang på storfe. Hadde platen på lav varme gjennom hele natten. Da jeg sjekket kjelen denne morgenen hadde nesten alle kraften fordampet. Skulle jeg ha latt kjelen stå med lokk, eller var det meningen å skru av platen helt etter oppkok?
Mvh. Tora
Ida
Hei Tora,
Lokket skal være på når kraften koker opp, og i tillegg når den står å trekker i mange timer. Ha på lokket gjennom hele kraftkokingen neste gang, så blir det nok veldig bra 🙂 Jeg pleier å ha platen på svak varme etter oppkokingen.
Nybegynner på kraftkoking
Hei – jeg har akkurat prøvd å koke kraft for første gang, av kraftbein og oksehaler kjøpt i butikk. Jeg hadde i litt sitronsaft og lot dette trekke i en time før jeg begynte å koke det opp med div grønnsaker og urter (løk/purre/gulrøtter/laurbærblad/stangselleri/hele pepperkorn/nellik). Når det begynte å boble tok jeg det av platen. Så satte jeg det i ovnen på 60-70 grader siden det var kveld og vi er på jobb på dagtid. Der stod det i 2 døgn.
Men det luktet forferdelig! Selve kraften går an å drikke men lukter slett ikke godt den heller. Har jeg gjort noe galt, har jeg ikke kokt det nok opp, har jeg ikke hatt det varmt nok? Jeg har fryst ned resten av kraften men vet ikke om jeg tør å bruke dette i matlaging eller om jeg orker å drikke det opp… Tror du det er «farlig» å bruke det?
Har tenkt å prøve en gang til da jeg bare brukte halvparten av beina jeg kjøpte. Bør jeg prøve uten grønnsaker neste gang? Bør jeg ha det varmere i ovnen og kanskje koke det lenger opp? Jeg sluttet som sagt da det begynte å boble. Håper du kan gi råd til en nybegynner. Skulle absolutt ha fått til en god og sunn kraft som datteren min med cøliaki klarer å drikke.
Ida
Hei! Ja kraftkoking kan lukte ganske intenst når det står over såpass lang tid. Det kan hende den blir bedre hvis du tar oppi grønnsaker og krydder kun i siste del, at grønnsakene feks bare ligger i kraften i 6 timer ca…Og kanskje sikte seg inn på en temperatur på 80 grader i stedet for 60-70. Jeg vet ikke om det har stor betydning på lukt eller smak, men kan være verdt å prøve. Hvis du synes det blir lenge å la den stå i 2 døgn kan du ta den etter 24 timer også. Det blir allikevel en sunn og næringsrik kraft, og kanskje du slipper at den får en like intens lukt og smak som nå. Lykke til! 🙂
Kraft suppe | Hilde Irene
[…] Litt om hvorfor kraft er så godt for kropp og sinn finner du her […]
Liv
Hei!
Takk for inspirerende informasjon. Nå er vi godt i gang med kraftkoking her i huset også! Har kokt god ertesuppe på kraft i dag og sitter igjen med en god klatt fett som lå på toppen. Leser at fettet som legger seg på toppen kan brukes i matlaging. Har du noen tips om hva det kan brukes til?
Ida
Gøy å høre at dere er godt i gang med kraftkoking, og at det har resultert i god mat som ertesuppe 🙂 Du kan feks bruke fettet til å steke i, eller til ovnsbakte grønnsaker som trenger litt fett.
Oscar
Hei,
Kraftkoking virker langdrøyt og langtekkelig. Får man samme effekten av å kjøpe kollagenpeptider eller gelatin på boks. Fra tidsporten feks?
Hjelper noen av disse på irritabel tarm eller er det bare tøys at folk har blitt bedre av kraftkoking?
Ida
Hei 🙂 Fordelen ved å bruke kraft fremfor rent kollagen/gelatin på boks er at du også får i deg mye mineraler og vitaminer. Mange hevder å få bedre helse av å inkludere kraft i kostholdet sitt, og at det ofte hjelper på magen. Jeg har ikke noen god dokumentasjon på det foran meg nå, men du kan jo prøve å søke litt og se om du finner noen studier på det 🙂 Håper du får lyst til å prøve deg på kraftkoking, det er jo mye god smak i dette også!
Oscar
Hei igjen,
Vitaminer og mineraler får man enkelt ved å ta kosttilskudd eller fra annen mat. Eller er det noen spesialvitaminer i kraft som det ikke finnes i annen mat?
Så foruten vitaminer og mineraler er det altså like enkelt å kjøpe gelatin på boks eller kollagenpeptider forstår jeg på ditt svar?
Jeg lurer også på om det er noe fordel å koke kraft på storfe fremfor kylling. Jeg spør ettersom kylling kun trengs 6 timer med koking, mens storfe trenger 72 timer. Har storfe kraft noen bedre unike egenskaper som kylling ikke har? Eller til om med fisk som kun trenger 30 min.
Jeg mener da er det jo mye enklere å lage kraft på fisk eller kylling som er mye mindre tidskrevende?
Mvh,
Oscar
Ida
Hei,
Du har rett i at du kan få i deg vitaminene og mineralene fra andre kilder enn kraft, og bruke rent kollagentilskudd i stedet. Grunnen til at så mange foretrekker å lage og få i seg kraft fremfor kosttilskudd og kollagentilskudd, er at kraft er lettfordøyelig for mage og tarm, og næringsstoffene lett tas opp i kroppen. Kyllingkraft og fiskekraft er enklere å lage i den forstand at det tar kortere tid enn feks storfekraft. Siden fisk, fugl og storfe er helt forskjellige skapninger vil de også gi ganske forskjellig kraft, både i smak og næringssammensetning. Alle typene er næringsrike og bra for kroppen, og jeg vet ikke om noen er bedre enn andre. Det blir nok smak og behag som avgjør hva man foretrekker å bruke tenker jeg. 🙂
Marie
Flott innlegg! Jeg får ikke lov av min brannkonstabelsamboer til å la komfyren stå på når vi er ute eller sover. Kan jeg lage kraften i slow cooker? 🙂
Ida
Takk Marie 🙂 Ja, du kan gjerne lage kraften i slow cooker. Eller i en wonderbag som jeg alltid gjør, det er en slow cooker som ikke bruker strøm 🙂 Du kan lese mer om wonderbag i denne linken.
Truls
Når du bruker wonderbag til slowcooking lurer jeg på fremgangsmåten. Holder det med oppkok og så sette gryta i wonderbag i f.eks 24 timer? Min magefølelse er at temperaturen da synker og at store deler av tiden er kraften under det temperaturnivået som sørger for at kollagenet brytes ned eller dannes (husker ikke eksakt hva). Var ikke det ikke sånn at kraften skulle ligge nær kokepunktet 80-90 grader? Kan jo legge et termometer i gryta å teste underveis, gi et oppkok ved behov.
Ida
Hei, jeg skjønner godt at du er usikker på om temperaturen i wonderbagen holdes høy nok for å lage kraft. Hvor godt temperaturen holder seg avhenger litt av tykkelsen og størrelsen på kjelen/gryta du bruker. Min erfaring er at gryta holder seg varm nok i ca.12 timer, deretter må jeg koke opp på nytt. Vanligvis bruker jeg en LeCreuset jerngryte. Jeg er ikke helt sikker på temperaturen etter 12 timer, men vil tippe at det er rundt 80 grader siden kjelen fortsatt er veldig varm når jeg tar den ut. Du kan jo prøve deg litt frem med et termometer ja. 80-90 grader er optimalt. 🙂
Malin Horpestad
Hei. Kan man bruke fettet på dyret å koke kraft på eller bør beina være helt reine? Koker kraft på ryggrad og hale og da er det mye fett og greier mellom beina.
Ida
Hei 🙂 Det er bare fint hvis det er brusk, fett og litt kjøtt på beina når du skal koke kraft. Da får den enda bedre smak 🙂
Tonje
Hei!
Jeg koker kraft for første gang, hadde en bærepose full av bein fra ku, kjelen min rommer vel ca. 12 liter vann hvis jeg ikke har noe annet oppi. Nå har den stått å trukket i 12 timer, og krafta ser skikkelig grå/hvit ut. Er det riktig, har jeg brukt for mye bein i fht vann? Synes fargen ser så uappetittlig ut. Det øverste laget med fett har en bedre farge, mer brun liksom.
Ida
Hei 🙂 Jeg skjønner at du blir skeptisk når kraften ser grå/hvit ut. Jeg vet dessverre ikke hva som er grunnen til denne fargen, har ikke opplevd det før selv. Kraften pleier vanligvis å ha mer gyllen/brunaktig farge.
Ellen Monteiro
Hei Ida,
Når du drikker kraft, tilsetter du noe utrer eller salt, så det blir mer som en kopp buljong?
Ida
Hei, ja det blir mye bedre når man tilsetter litt salt og urter, så det vil jeg anbefale 🙂
Christine
Hei 🙂 fint og informativt innlegg om kraft. Lagde masse kraft for noen år tilbake med det gikk etterhvert ut av rutinen. Ønsker nå å begynne igjen. Ser at jeg har kraft liggende i frysen fra tidlig 2015, kan dette fortsatt brukes?
Ida
Hei, takk for det 🙂 Jeg er ikke helt sikker på om kraften fra 2015 fortsatt er bra. Jeg tror nok ikke jeg ville brukt den for å være på den sikre siden. Det er jo såpass lenge siden. 🙂
Torill Petterson
Hei. Er i full gang med kraftkoking på hytta. Ble bestemt i bilen på vei opp så jeg måtte bare kjøpe det de hadde i nærbutikken her. Fant bare fårikålkjøtt, som jeg tenkte å bruke til suppemiddagen etterpå. Fungerer det?
Har gått på Elementaldiett snart 3 uker og skal begynne med nedtrapping nå. Fikk beskjed om å lage supper på kraft, kjøtt og enkelte grønnsaker som skal erstatte juicen i ett måltid i tre dager, deretter 2 måltider og tilslutt 3 måktider (noe annet enn suppe og da). Så da måtte jeg bare i gang med å lage kraft:-) Veldig oversiktlig å fin side du har!
Torill
Ida
Hei Torill 🙂 Tusen takk! Det fungerer utmerket, det blir kjempegod kraft når man koker fårikålkjøtt. Lykke til!
Torill Petterson
Så kjøttet kan spises etter endt koking? Noen steder står det at kraften skal siles og kokes inn til halvparten. Må dette gjøres? Og i så fall hvorfor?
Ida
Ja kjøttet kan spises, men det vil kanskje smake litt kjedelig hvis det bare kokes i vann i veldig lang tid. Du kan eventuelt tilsette litt grønnsaker den siste koketiden. Grunnen til at man siler kraften er for å få kraften helt klar (uten noe grums). Deretter kan man koke inn (redusere) kraften for å få den mer konsentrert, men jeg pleier ikke gidde det siden det tar så lang tid…Og blir så mye lukt.
Hanne
Hei! 🙂 Vi tok vare på en del ben etter slakting av en gris i sommer med tanke på kraftkoking, men ser at gris ikke nevnes som et av alternativene her. Kan man ikke koke kraft på griseben?
Ida
Hei 🙂 Det går fint an å koke kraft på grisebein. Kraften får en sterkere smak enn kraft kokt på storfe, kylling og fisk, og anbefales derfor først og fremst til bruk i svineretter.
Astrid bøn
Hei ! 😊 og takk for interresant informasjon. Har kjøpt svineknoke og tenkt å koke kraft. Men er det å anbefale ? De har kansje ikke spist så mye naturlig mat… Astrid
Ida
Hei Astrid 🙂 Det beste er å koke kraft på bein fra dyr som har levd et godt liv, vært sunne og friske. Kjøper man feks produkter fra Grøstad gris vet man at disse grisene har hatt det bra. Men jeg føler ikke at jeg har har nok grunnlag til å fraråde og koke kraft på svineknoke sånn på generell basis, så det får man nesten føle på hva man ønsker selv 🙂
Susanne
Heisann!
Jeg vet ikke hva jeg gjör feil, for det blir ikke gelatin/gele.. har mye brusk,ledd og bein ( kylling som jeg deler opp i små biter)
Lurer på om jeg har for mye vann?
Koker i ca 2,5 – 3 timer da jeg er veldig syk og har histaminintoleranse. Men det skal bli gelatin uansett. Ble alltid bra tidligere.. vet ikke hva jeg gjör feil nå..?
Ser mange spör hvor mye pr.dag.. Ifölge GAPS dietten kan og bör man drikke hele dagen, så mye man orker.., jo mer dess hurtigere frisk ( ex. allergier, lekk tarm) Har selv blitt kvitt mange allergier av dietten 🙂
Ida
Hei! Takk for tilbakemeldingen, og fint å høre at du har blitt kvitt mange allergier. Jeg har dessverre ikke et godt svar på spm ditt ang gelatin i kraften, men jeg vil tro at det er for mye vann ja. Jeg har opplevd det samme mange ganger, og jeg tror grunnen er at det er for mye vann i forhold til gelatin, som hindrer kraften i å få gelékonsistens.
Bodil Liland
HEI skal man koke med /uten lokk ? Tenker på fordampingen . . .
Ida
Hei, jeg pleier å koke med lokk. Hvis du ønsker å redusere kraften med fordamping er det best å ikke ha på lokk.
Ramona.
Takk for god og oversiktlig informasjon.
Kristin
Takk for fin artikkel. Dette skal prøves. Vil bruke i supper,sauser,gryter. Blir så mye bedre enn buljongterninger. Jeg har fått tak i 10 kg kraftbein av kalv.
DEN STORE KRAFTGUIDEN - Anette Selnes
[…] /hvordan-koke-kraft/ […]
Kristin
Takk for innholdsrik informasjon. Jeg sitter igjen med 2 spm. vedr. Gelantin og Kollagen. Forstår det dithen at kollagen trekkes ut av gelantin slik at Gelantin inneholder begge deler. Riktig el. feil ? Så var det utfordringen med å kjøpe kraftbein når disse koster nesten like mye som en kjøttmiddag. Jeg sjekket med Nortura som sier de har avtaler for alt av bein, så da er det vel proteinfabrikkene som får det. De påstår også at ingen etterspør kraftbein, men har greid å få tak i til den nette sum av kr. 60 pr kg. Er det vanlig pris idag. Hilsen Kristin.
Ida
Hei, ja det er lett å bli litt forvirret på hva som skiller kollagen og gelatin. Kollagen er et protein som finnes i ledd, sener og brusk i kroppen. Når kollagen kokes dannes det gelatin – gelatin er altså det samme som kokt kollagen. Blander du gelatin og vann vil det stivne når det avkjøles, men kollagen blir ikke stivt og kan ikke brukes til å lage gelé av slik man kan med gelatin. Håper dette var oppklarende. Prisen på kraftbein varierer veldig, du finner det lettest hos en slakter eller på butikker som Meny som har et ekstra stort utvalgt. 60 kr pr.kg høres relativt vanlig ut ja. Ida 🙂
Birgit Mehus
Hei Ida. Takk for inspirerende informasjon om koking av kraft. Jeg har min første ladning på kok nå. Det er bein, brusk og litt kjøtt fra økologisk kalv. Min niese er økobonde 😊 Jeg glemte å la beina ligge i vann 1 time før jeg begynte kokingen. Tok en pk på 2 kg fra fryseren, fylte opp med vann, det ble 3,5 l og lot det koke opp så beinstykkene løsnet fra hverandre. Skummet av og tilsatte sitronsaft. Deretter ble kjelen satt på en kokeplate i boden ute. Den har holdt ca 80 grader siden start (slo av varmen i natt) men nå har jeg skrudd opp litt. Det trekkes fint, tror jeg.
Er detaljen om å ligge i vann 1 time før oppkok viktig? Gleder meg til å smake😊
Jan Hauger-Blystad
Hei og takk for en spennende artikkel! Jeg har for første gang jaktet grågås og vært så heldig å få noen. Har tidligere tilberedt mye ryper og skogsfugl men aldri gås. Ser at mange bare skjærer ut brystfileene og kaster resten og det synes jeg er synd. Relativt lite kjøtt på skroget men jeg tenkte å koke kraft på det og lurer litt på koketid, vil samme tid som høne være et utgangspunkt? Nå veier grågås ca 4-5 kg og er atskillig større enn høne men vet ikke om det betyr noe.
Vala
Hei Ida!
Jeg kom over denne artikkelen din nå etter å ha hatt kyllingskrog m.m. på i snart 24 timer… Jeg ser du skriver 4-6 timer på kylling, men er det et problem at man lar det stå lengre?
På forhånd tusen takk for svar 🙂
Vala
Stefan Engberg
Hei der.
Lurer på hvis du har noen tips på hvor jeg kan kjøpe av kraft i butikkene våres som er rik på collagen mm.
Er på vei i mål fra en 72 Tim fasta men har ikke noe kraft hjemme akkurat nå.
Takk Stefan
Sigrid
Heisann! Kan kraftbeina legges i vann med eddik mens det ennå er frossent eller bør det tine først? Jeg har ca 2,5 kilo kraftbein, og skal i gang me å lage kraft for første gang. Tenkte å bruke en slowcocker. Har du tips til hvor lenge den bør stå, og på hvilken styrke?
Liv Horn
Jeg har prøvd meg på koking av kraftben, men du skriver at det er billig. En kilo frossen oksehaleben koster minst 80 kr. Er det noe annet som er bedre å kjøpe? Takknemlig for svar.
Unni
Hei.
Jeg har lagt kraftbein i vann med 1/2 dl sitron. Kan jeg bruke 1/2 sp med 7% eddik i tillegg. Jeg har dessverre ikke vineddik eller eplesidereddik ?
Michael
Har du prøvd å lage kraft med trykkoker? Blir resultatet det samme bare på kortere tid?
Arne
Hei Ida.
Kom over bloggen din. Veldig interessant. Jeg har kokt kraft en tid og du gav meg en mange gode grunner til å fortsette. Jeg har gjort det på grunn av den smakfulle basisen for sausene jeg lager. Jeg pleier å steke kraftbenene i ovnen (250 grader i 20min) før de går i gryta. Dette for å få litt brunfarge på kraften og en litt kraftigere smak. Hva tror du om dette i forhold til næringstoffene, vitaminer og mineraler?
Mette
Hei. Fin blogg. Har kokt kraft i 24 timer, straks klar.. 👍 Hvist det er noen som har opplevd, kjent på kroppen at det virkelig er forandring, hadde det vært gøy å høre.. Mette
Linda
Hei. Laget min første kraft i helgen, men synes den smaker forferdelig. Hva skal kraft egentlig smake? Fulgte en oppskrift på oksehalekraft til punkt og prikke fra en sausebok jeg har. Men det smaker ikke noe godt. Blir nesten kvalm av smaken. Nå er jeg ikke kjøttelsker i utg pkt. Men så for meg at det skulle smake mer som buljong/kjøttsuppe. Mens dette smaker en slags kvalmende gløgg. (Liker ikke gløgg heller.) kan ikke se for meg at dette skal løfte smaken i sauser og mat liksom?
Så vet ikke om jeg gjorde noe feil. Hvordan vil dere andre beskrive smaken?
kampenforlivet – Kok kraft for helsa
[…] /hvordan-koke-kraft/ […]
Einar Kåre Tveito
Hei Ida !
Kjempefin bloggside med kraftbeinkoking.Har kokt en del kraftbein gjennom åra. Men nå koker jeg det for å få i meg mer collagen i og med at kroppen sin egen produksjon går ned fra 30-års-alder av. Tror også at vi ikke hadde hatt alle disse mageplagene. allergier ,muskel, skjelett og bindevevsplager,og så mye problemer med forbindelsen mellom tarm og hjerne som vi idag plages av helt fra barnsben av, i og med at vi spiser mest prosessert mat fra vugge til grav. Så dette tror jeg er bra for alle som ønsker og kan bruke mat fra dyr og fisk.
Har lest at vi trenger en dagsdose på 2,5 gram pr. dag for å opprettholde helsenivået i ledd sener ,bindvev , brusk og beinvev.Hvor mye innhold av collagen vil en få i seg ved å ta en spiseskje eller to med kraft/gele pr.dag. Er det noen som vet noe om dette.Det der med å fryse ned i isterningsposer synes jeg var et kjem er en terning eller to ville det være en fin måte å sikre seg tilgangen på collagen , med alltid å ha dette liggende i fryseren.Det samme pleier jeg å gjøre med råmelk fra 2-3-melking. Det flott å kunne bruke det meste fra dyret når en har tilgang på dette. Det er ganske lett å få kjøpt kraftben gjennom de fleste dagligvarekjedene, men aller best er det vel å få det fra dyr som lever i naturen .
Takk igjen for en fin og nyttig blogg
Katrine Engedal
Heia, nå står gryta med kraftbein og grønnsaker i en wonderbag. Etter 5-6 timer gir jeg den et oppkok. Det jeg lurer på er om ikke grønnsakene skal tas ut etter en stund og så la kraftbeina koke videre. Eller skal også grønnsakene også koke opp mot 3 døgn? Blir det ikke da bare grøt og næringsstoffene forsvinner kanskje også?
Mvh Katrine
Selina
Hei! Vet du hvor lenge man kan ha bein i fryseren? Jeg fant bein som har vært i fryseren i 2 år. Er det noe farlig å bruke dette? 🙂
Barbro koi
Hei. Først av alt, flott blogg. Nu er igang med å koke kraft, skal det ikke være noe salt i den? Jeg har endel margebein fra rein, så jeg er spent om det blir noe tykkelse på kraften. Er det noen som har erfaring med det?
Kamilla
Hei Ida:)
Har du erfaring med å koke kraft med Wonderbag?
Når jeg måler temperaturen oppi gryten etter at den har stått i Wonderbagen i ca. 5 timer, så er den rundt 80 grader, ikke 92 som det står i bruksanvisningen til Wonderbagen (står at den bør være 92 grader på grunn av bakterier kanskje?)
Det står også at kraften skal koke under lokk i 15 minutter før gryten settes i Wonderbagen.
Det vil vel kanskje ødelegge gelatinen/kraften dersom man koker så lenge?
Mitt spørsmål er om det er greit å bare la kraften koke forsiktig opp som vanlig, la lokket bli varmt og deretter sette den i Wonderbagen? Vil en temperatur på 80 grader over lengre tid med kraftbein med kjøtt kunne gi oppblomstring av bakterier?
Takk for svar:)
15. januar – fastet 2 døgn | Birgittes faste side
[…] Har også planer om å koke kraft på de kraftbena jeg har i fryseren. Det er så utrolig sunt, men må koke lenge. Se her: /hvordan-koke-kraft/ […]
Katrine Engedal
Hei og takk for fin side! Jeg koker kraft og liker å tilsette grønsaker. Men føler at de har gjort jobben lenge før 48/72 timer. Kan de med hell legges oppi mot slutten? F. eks. det siste døgnet? Skal de kastes ved siling eller er det greit å spise grønsakene når de har kokt så lenge…?
Tusen takk for svar.
Liv Horn
Jeg har kjøpt oksehaler for å koke kraft, men de er ganske dyre, 103 kr. pr kilo, synes det er rådyrt, fra co ekstra, like dyrt hos Meny, kanskje disse innleggene dine er skrevet for noen år siden?
Jorun Uteng Olsen
Hei. Jeg har frosne kraftbein av elg i fryseren. Bør kraftbeina tines før jeg koker kraft?
Sandra Kristensen
Heisann. Og tusen takk for flott innlegg. Jeg prøvde dette etter inspirasjon fra denne siden, for 3år siden, og ble hekta🥰
Jeg koker ca 1 gang i mnd, og det jeg har kommet fram til (for best mulig smak) er å tilsette grønnsaker tidligst de siste 12 timene. Jeg har kokt av elg, lam og storfe. Og bruker kraften i både supper, sauser og sist men ikke minst BRØD. Anbefales på det sterkeste ❤️
Alf Gerhard Gundersen
Jeg er elektroingeniør og ønsker fast temperatur f.eks. 90 grader i 72 timer. Ønsker å sette kjelen på balkongen under tak og alt reguleres til det er ferdig. Selvsagt kan jeg få laget til noe, men vet at det finnes noe ferdig å få kjøpt. Har imidlertid ikke greid å finne utstyret. En enkel kokeplate tilkoblet en temperaturføler som en putter oppi kjelen hadde ordnet dette. Enten da av/på-funksjon eller effektregulering ville holde kraften fast på innstilt temperatur f.eks. 90 grader. Wonderbag er nok neppe for bra for meg. Slow cooker /sous vide maskin kan ikke brukes. Jeg har 2 sous vide «maskiner». En med beholder og en som kun er en varmekolbe til å stikke ned i væsken. De holder konstant temperatur, men begge krever at det en skal varme er i vakumposer. Det er pumper på slikt utstyr for å få væske og temperatur til å sirkulere. Med kjøtt, grønnsaker og annet i kjelen tetter jo pumpen seg. Må derfor kun ha kjele som oppvarmes og reguleres med temperaturføler. Altså ingen sirkulasjonspumpe.